Hortensia är en av de populäraste trädgårdsväxterna i vårt land och självklart är den sprudlande blomningen en viktig anledning till detta. En hortensia som gör sig bra i trädgården kan också växa rejält och vill man inte beskära så mycket kan det bli nödvändigt att transplantera eller flytta en stor hortensia. Det är möjligt, men du måste följa ett antal regler.

Flyttar hortensia på våren
Den bästa tiden att flytta en hortensia är i mars eller april. Under denna period är växtens rotsystem inte riktigt aktivt ännu. Detta är viktigt eftersom hortensia har ett känsligt rotsystem som definitivt kommer att skadas vid transplantation. Om du flyttar hortensia i mars eller april, försök att skada rötterna så lite som möjligt. Anläggningen har fortfarande tid att återhämta sig under de kommande månaderna. I vissa fall är det klokt att även beskära plantan, så att det blir bättre balans mellan mängden rötter och grenar.

Du kan till exempel beskära Hydrangea arborescens. Detta är vanligast i trädgårdar i Nederländerna. Du kan känna igen hortensia Annabelle på sina stora vita sfäriska blommor. Ekbladshortensiaen har också vita blommor, men bladverket ser mer ut som ett ekblad. Du kan också känna igen denna mer sällsynta växt på lövens vackra höstfärger. Man ska inte beskära ekhortensiaen efter en flytt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *